Високите температури са опасни за домашните любимци

Високите температури са опасни за домашните любимци

Още по темата

В жегите повечето хора са твърде заети с търсене на прохлада лично за себе си. Човекът винаги може да направи нещо по въпроса – да си пусне климатик, да вземе душ или да хапне сладолед.

За домашните любимци обаче оцеляването в жегите е въпрос на допълнителна грижа от страна на стопаните.

Ето няколко прости правила, които добрите собственици на животинки трябва да спазват.

  1. Осигурете на любимеца си достъп до прохладно място в жилището. Това може да е коридор или баня, но в никакъв случай не оставяйте животното затворено на терасата в жегите.
  2. Погрижете се купичката с вода да е пълна догоре, когато излизате за работа. Животното не може да си налее само. ПРясната вода е изключително важна за метаболизма му в жегите.
  3. Разходките на кучетата е добре да бъдат в прохладната част от денонощието – рано сутрин и по-късно вечер. Ако кучето е свикнало да излиза в други часове, постепенно премествайте часа.
  4. Не пренебрегвайте къпането. През лятото животните имат нужда от хигиенно и освежаващо къпане точно както и хората.
  5. Никога не оставяйте любимеца в затворена кола на припек. Вътре температурата може да достигне 50 градуса и да го убие.
  6. Внимавайте и на плажа. Най-добре водете кучето да плува надвечер – няма и хора, а и слънцето е по-слабо.
  7. Ако при пътуване в жегите забележите някакви промени в поведението на своя любимец, не се колебайте да се консултирате с ветеринар. Дори да не е заболяване, а само неразположение, можете да спестите и на животното, и на себе си много грижи.
  8. Ако имате възможност, оставяйте климатика у дома да работи през деня. Така ще сте по-спокойни, че пазачът на къщата ще ви чака в комфортна среда.
Етикети:,

Остави коментар