Има какво да видите в Югозападна България

Още по темата

Задава се поредният уикенд, а на вас не ви се стои в къщи. Чудите се къде да отскочите в рамките на един, в краен случай – за два дни. Все пак трябва да свършите някоя друга задача у дома, но не ви се иска да пропуснете първите топли дни, които се задават от доста време насам. Ако сте разтворили картата и не знаете в коя посока да погледнете, ще ви препоръчаме като за начало Югозападна България. Дори да сте посетили някои от посочените места, може да сте пропуснали други.

1. Рилският манастир – отличава се с уникална архитектура и има вид на крепост. Природа и история – каква по-добра комбинация?!

2. Седемте рилски езера – има лифт до тях, а след това ви очаква едно прилично ходене. Но гледката си заслужава.

3. Мелник – не само защото е най-малкият в България. Градът е създаден още през античността. Най-бурна историята на града е през средновековието, когато е бил под властта на българи, византийци и сърби, докато през 1395 г. е завладян от османските нашественици. Градът е бил столица на независимият деспот Алекси Слав, с чиито дарения през 1220 г. е изграден Роженският манастир. Не пропускайте да опитате чудесното мелнишко вино.

4. Мелнишките пирамиди – красиви пясъчни образувания, с отвесни стени.

5. Ягодинската пещера – най-дългата родопска пещера. Общата и дължина е 10.5 км, включваща сбор от галерии, разположени на различни нива. Пещерата е на над 275 000 години. Не се отказвайте от гид – преживяването е незабравимо.

6. Роженския манастир –  е един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове у нас. (

7. Самуиловата крепост – разположена между планините Беласица и Огражден в т.нар. Ключка клисура. Намира се на невисок хълм на десния бряг на река Струмешница, на 5 километра северно от село Ключ.

Остави коментар