Йога дава спокоен ум и здраво тяло

Още по темата

На санскрит йога означава „съединяване” – единението между ум, тяло и дух. Физическите упражнения, асани, така модерни вече и у нас, са само една малка част от системата йога, която включва 8 части или пътища, повечето от които са свързани с умственото и духовното развитие на индивида.

Кои са осемте пътя на йога?

Яма. Това са позитивните етически норми, които включват ненасилие, вярност към Абсолюта и към истината.

Нияма. Това са позитивните начини на поведение: чистота, самодискциплина, самонаблюдение и отдаденост на бога.

Асана. Физическите упражнения, които хората всъщност асоциират с йога. Тези пози дават на тялото сила, гъвкавост и енергия. Те повишават също чувството за релаксация, което е абсолютно необходимо за медитацията.

Пранаяма. Това са енергизиращите дихателни практики, които са съществена част от йога и ни дават виталност и вътрешно спокойствие.

Пратяхара. Освобождаване от нестабилността на живота. Чрез тази практика надскачаме всекидневните проблеми, като им даваме позитивна насока.

Дхарана. Практика за фокусиране и концентрация.

Дяна. Посветена медитация насочена към божественото, насочена към намаляване възбудата на ума и отваряне на сърцето към лекуващата божествена любов.

Самадхи. Нашето индивидуално съзнание се слива с божествената същност. Резултатът от Самадхи са мир и щастие за практикуващия.

Тези осем пътя не са степени и могат да не се извървят последователно, но всеки един от тях е важен за усвояването на другите.

 

Етикети:,

Остави коментар