Сьомгата – страхотен постен деликатес

Сьомгата – страхотен постен деликатес

Още по темата

Което и кулинарно предаване да пусна напоследък по различни телевизии, много често готвят сьомга. И наши, и чужди кулинари са категорични: най-добрата сьомга е дивата. Тя представлява страхотен деликатес – със здраво и постно месо, и е порядъчно пикантна.

Сьомгата е от семейство Пъстървови (Salmonidae). В зависимост от това дали обитава Атлантическия или Тихия океан, сьомгата се разделя на няколко вида:

•        Атлантическа сьомга (Salmo salar);

•        Японска сьомга (Oncorhynchus masu);

•        Кралска сьомга (Oncorhynchus tshawytscha);

•        Куча сьомга (Oncorhynchus keta);

•        Сребриста сьомга (Oncorhynchus kisutch);

•        Горбуша (Oncorhynchus gorbuscha);

•        Червена сьомга (Oncorhynchus nerka);

•        Розова сьомга (Oncorhynchus rhodurus).

Предлагаме ви рецепта за стек от сьомга с магданозен сос.

Продукти: сьомга – 600 г, сол, лимонов сок – от 2 лимона,   царевично брашно – за овалване, олио – за пържене, магданоз – 1 връзка, черен пипер – 1/2 ч. л., бяло вино – 100 мл, картофи – печени или варени, за гарнитура.

Приготвяне: Нарежете сьомгата на котлети, посолете, поръсете с черен пипер и оставете да престои в лимоновия сок за 30 минути. След това загрейте малко мазнина в тиган с незалепващо покритие и запържете равномерно парчетата сьомга. Извадете рибата, долейте още малко мазнина в тигана и запържете накълцания ситно магданоз. Добавете черен пипер, малко сол и виното. Оставете да поври за 5 минути. Поднесете порция сьомга, полята с магданозения сос.

Етикети:,

1 коментар

  • Супер е сьомгата, само дето е малко скъпичка:)

Остави коментар