Риба и мляко – очаквайте проблем със стомаха

Още по темата

Комбинацията риба и мляко може да донесе проблеми на стомаха ви. Обяснението е в химичната реакция между рибата и млякото – непълно се разграждат белтъчните молекули от различен произход и това води до  лек стомашен дискомфорт.

 

Усвояването на животински белтъци от организма по принцип е свързано с отделянето на повече токсини като странични продукти. Когато метаболитните пътища за усвояване на протеин се „затормозяват“ допълнително с различни по вид протеини, биохимичните реакции и взаимодействия стават още по-сложни. Най-вероятно става въпрос за недобро съчетание на тези различни източници на протеин, ангажиране на разнопосочни ензимни системи със своите си междинни продукти и т.н. Затова, макар и рядко, възможни са и неприятни последици.

И въпреки това някои хора постоянно комбинират риба и мляко, но не са се отравяли досега. Комбинацията от риба тон, извара и малко растителна сметана е доказано вкусна смес от млечен и рибен протеин в едно. Същото е и при мариноването на риба в прясно мляко или при бяла риба със сметанов или млечен сос.

На практика излиза, че забавянето на храносмилането не е достатъчно за заклеймяване на дадена комбинация.

Етикети:

Остави коментар