За умората не е виновна само пролетта

Още по темата

Пролетта свързваме и с пролетната умора, но се оказва, че  честото отпадане може да се дължи и на липсата на почивка, както и на някакво заболяване. Някои от причините за умората са лесно разпознаваеми, за други обаче трябва да потърсите лекар.

1. Липсата на сън

Нуждата от сън варира при хората, зависи от възрастта, пола, натовареността през деня, физическата активност, употреба на ободряващи средства и пр. Децата естествено се нуждаят най-много от сън. В ранно детство те спят между 14 – 16 часа в денонощието. В предучилищна възраст часовете за сън намаляват на 10-12 часа. Към 17 години количеството сън стига до часовете на възрастните, а те се нуждаят от 6 до 8 часа нощна почивка.

2. Анемия

Дефицитът на желязо се среща по-често при жените и той е свързан с липсата на кислород. По-често засегнати са жените с тежка обилна менструация. Причината за нея може да е и дефицит на фолиева киселина и витамин В12.

3. Инфекции

Съвсем естествено е при бактериална и вирусна инфекция да изпитваме изтощение. При грип се налага да си вземем почивка за няколко дни, за да може организмът да се справи с причинителя и се възстанови по-бързо.

Има обаче инфекции, които протичат безсимптомно или признаците им са толкова слаби, че не им обръщаме внимание. Именно те обаче дават началото на необяснимата хронична умора.

4. Депресия

Тя се отличава със силно изтощение и липса на тонус и желание за живот, налага терапия. В леко депресивно състояние обикновено изпадаме през зимния сезон. Състоянието е познато като сезонно афективно разстройство. То обикновено преминава с удължаването на деня. Разполагат се и с достатъчно доказали ефект методи за справяне с него, едни от които са повишаване на двигателната активност, социални контакти, светлинна терапия и др.

5. Метаболитни нарушения

Умора и постоянна нужда от сън изпитват хората, при които процесите на обмяна на веществата протичат по-бавно. Възможно е причината да е хипофункция на щитовидната жлеза. Хормонозаместителната терапия, назначаване на тироксин, обикновено елиминира неприятните симптоми, включително и постоянното чувство за умора.

От друга страна ускореният метаболизъм също причинява изтощение, тъй като организмът работи на по-бързи обороти. При хиперфункция на щитовидната жлеза се наблюдава ускорена сърдечна честота. И в този случай се налага лечение.

6. Диабет

Това заболяване е свързано с хронична умора. Откриването и спирането на прогресирането му чрез подходяща терапия е от значение и за самочувствието.

7. Рак

Повечето ракови заболявания са придружени с чувството за изтощение и безсилие. Особено в комбинация с липсата на апетит и необичайната загуба на тегло, следва да наведе на размисъл и провокира посещение при лекар.

8. Синдром на хроничната умора

Разпознава се по изтощението, което се изпитва без обяснима причина. Когато прегледите и изследванията не показват причина за състоянието, на лекарите им остава единствено предположението за синдрома, въпреки че не се възприема за реално заболяване.

 

Етикети:
  • Категории:

1 коментар

  • Липсата на сън е най-сериозното нещо. Ако се спи по 9 часа, както прави София Лорен, ще е добре. Но при мен рядко се случва, за съжаление. Когато си отспя, животът е прекрасен:)

Остави коментар