Във Франция май идва краят на корковите тапи

Още по темата

Една от традиционно винарските страни в света – Франция, се отказва от корковата тапа и прогнозите са, че това ще стане факт през 2015 г. Аргументите – коркът е скъп, а корковата промишленост така и не инвестира в технологии, които да предотвратяват нежеланите последствия от използването на тапи като например появата на силна миризма на мухъл, която може да развали до 15% от произвежданите винени бутилки. Против тоталното доминиране на пластмасовите тапи е тезата, че те могат да бъдат използвани единствено за вина, предвидени за почти незабавна консумация, тъй като сравнително бързо променят формата си и пропускат кислород в бутилките.

Един от най-известните винопроизводители в областта Бургундия – Жан-Клод Боасе, обаче вече е започнал да използва метални капачки, и то за изискани вина като „Шамбертен гран крю“, което струва близо 200 евро за бутилка. Около една трета от 200 000 бутилки на Боасе вече са без коркови тапи. „Убеден съм, че капачките са най-подходящи за вина, които трябва да отлежават дълго време, защото ги предпазват по-добре от окисляване,“ смята Грегори Патриа, отговарящ за бутилирането във винарната „Боасе“.

Според друг бургундски винопроизводител – Рено Ларош, завинтващите се капачки са подходящи предимно за бели вина, защото запазват свежестта им. Затова неговата винарна ги използва дори за най-скъпите си вина, като например известното шабли „Резерв дьо л’обедианс“. Червените вина на Ларош обаче продължават да бъдат с коркови тапи.

По последни проучвания от общо 7-те млрд. бутилки вино, които ежегодно се произвеждат във Франция, броят на тези с капачки вместо тапи е нарастнал драстично от 300 млн. през 2003 г. до 2.5 млрд. тази година. За сравнение в страни като Нова Зеландия и Австралия процентът на капачките е от 60 до 90 на сто.

Етикети:

Остави коментар