Пърженото и тестеното ни състарява

Още по темата

Освен годините оказва се, че има и храни, към които често посягаме, а те ни се „отблагодаряват“, като ускоряват стареенето ни. Не става въпрос само за дежурния „заподозрян” алкохолът, а за на пръв поглед безобидни храни като пържените картофи и баклавичките. Кои са в „черния” списък с враговете на младостта?

1. Всички пържени храни. Максимумът консумирани трансмазнини за деня не бива да надвишава 1% от общия прием на храна, за да се радваме на тонус и красота.

2. Тестени сладкарски изделия – освен, че са богати на захар, съдържат и прекомерно трансмазнини. Възможно е сладките изкушения да се отразяват благоприятно на настроението ни за кратко, но в дългосрочен план не само че постигат точно обратното, но и ни възнаграждават за слабостта ни с бръчки…

3. Преработени меса и колбаси  – изобилстват с наситени мазнини, както и съдържат съставки, които допълнително добринасят за протичането на възпалителните процеси.

4. Червено месо – препоръчва се като вариант да се избегнат по-опасните шарени меса. За да се предпази здравето на сърцето обаче, е необходимо да се намали консумацията на наситени мазнини от всички възможни източници, включително и червено месо. За да е полезно месото, общото погълнато количество не трябва да надвишава 7% от общия калориен прием за деня.

5. Споровете за полезността и вредата на алкохола продължават. Категорично ясно е, че в големи количества алкохолът вреди на организма. Дали и доколко безопасни са ограничените? Последният въпрос все още се изяснява. Смята се, че за жените е допустимо да пийват от време на време по чаша червено вино или малка бира, при мъжете дозите са двойни. Специалисти казват, че подобни коричества са от полза за здравето на сърцето при условие, че не се страда от някакво заболяване. По-големите – задействат процесите на стареене и вредят на черния дроб.

 

Етикети:

1 коментар

  • Пърженото и тестеното трябва да се забрани със закон.

Остави коментар