Раят на земята е на гърба на коня

Още по темата

Конете имат трайно място в историята на българите. Не само от времето на Аспарух, чийто воини размахвали конски опашки като знамена. Крали Марко е толкова известен, колкото коня му Шарколия, от когото получавал мъдри съвети. На конете дължи името си и „Хвърковатата чета” на Бенковски.

В съвременния свят тези благородни животни бяха изместени – от автомобилите в градовете, от тракторите и комбайните в полето. С развъждането на коне се занимават малцина, защото това е сериозен бизнес. Едно расово животно за разплод струва 40-70 млн. евро, а спортният кон е значително по-евтин – „само” 4 млн. евро.

Има над 100 породи коне. Чистокръвна арабска, Чистокръвна английска, Англо-арабски, Шагия, Ахал-Текинский, Донски, Будьоновски и Андалузки са ездитните. В България също са създадени някои породи: Източнобългарски, Плевенски и Дунавски. Арабски коне у нас се отглеждат в конезавода „Кабиюк”, а България изнася расови животни.

Чистокръвният арабски жребец е една от най-древните културни породи в света. Създадена е при условия на сухия пустинен климат на Арабския полуостров и по-специално на платото Неджед в края на 6-и век. Поставени при суровите пустинни условия, често пъти без храна и вода, при постоянни изтощителни военни походи, от конете на арабите са оцелявали само най-издръжливите, най-невзискателните към условията на хранене и отглеждане. Най-редкият цвят при арабските жребци е черният.

Етикети:
  • Категории:

2 коментара

  • Много е страшно върху коня

  • Харизматични животни!Наистина такава свобода се усеща, когато яздиш, сякаш летиш!

Остави коментар