Денят на лъжата идва от Франция

Още по темата

Сред различните международни чествания – на детето, на жената, на земята и водата, на болните от различни болести, има един нетрадиционен – денят на хумора, шегата и лъжата. Казват, че ако на 1 април не излъжеш някого, късметът ще ви куца цяла година. Откъде е тръгнал този празник?

Не от Габрово, а от Франция, и то още от времето на краля-слънце Луи XIV. По повод смяната на Юлианския с Григорианския календар кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Англичаните обаче твърдят, че те са инициатори на празника на хумора. През 1860 г. няколко джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Историци свързват празника на шегата с римляните, които на този ден отбелязвали възкръсването на бог Атис. Те го наричали празник на радостта и на него хората имали пълна свобода да говорят и правят каквото искат.

 

Етикети:

1 коментар

Остави коментар