Какво е Великден без козунак?

Още по темата

Можете ли да си представите Великден без козунак и боядисани яйца?! Ще се загуби цветът и ароматът на празника. Досега може да не сте пробвали, но ще ви помогнем да направите първия си козунак. Във всяка уважаваща себе си домакинска книга може да намерите нужните от вас пропорции за малък или голям козунак. Ние ще ви кажем няколко хитринки, за да няма провал с изненадата ви.

–         Осигурете си качествени продукти –мая (по-добре жива, а не суха), яйца, мляко, брашно, бакпулвер, ванилена захар, есенции, желатин, какао, сода бикарбонат, кремове за сладкиши и др.

–         Маята се смесва с пресятото брашно и продуктите. За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо всички продукти да са със стайна температура, а не да са извадени току-що от хладилника. Млякото също трябва да е със стайна температура. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкав и „на конци” ще стане козунакът.

–         Омесеното тесто се оставя да втаса на два етапа. Първото втасване е, след като всички продукти се омесят до гладкост, тестото се покрива с навлажнена кърпа или намаслено фолио и се оставя да престои на топло (в близост до отопление, готварска фурна или добре „завито”), докато видимо увеличи обема си.

–          След първото втасване тестото се премесва още веднъж върху леко набрашнен плот, оформя се като плитка или кифлички по избор, поставя се в съда за печене, покрит с влажна кърпа или намаслено фолио и се оставя отново на топло място, докато пак увеличи обема си.

–         След повторното втасване е време за печене. Пробвайте от време на време с клечка, за да не остане клисаво. След изпичане оставете печивото за около 10 мин. във формата, покрито с кърпа, след което го извадете.

 

Етикети:

4 коментара

  • Великден без козунак е преяждане, но само с яйца

  • Май ще се наема да си направя един домашен козунак. Вие ме вдъхновихте.

  • Само не знам как се пече, защото отгоре трябва да има коричка, а вътре да е пухкав. Сестра ми прави веднъж и беше пълна излагация!:(

  • It’s a real pleaurse to find someone who can think like that

Остави коментар