Ванилията буди еротични мисли у мъжете

Още по темата

Според статистиката 80% от мъжете правят първата си преценка за жените по миризмата. А 100% от тях са луди по аромата на ванилията. Участниците в анкета били категорични, че тя е в състояние да стопи сърцето на всеки мъж.

Малцина знаят, че ванилията е вид орхидея – лиана, която пълзи по стволовете на дърветата на височина до 10 метра. Събраните още зелени шушулките се подлагат на ферментация, за да добият тъмнокафяв цвят, а по повърхността се отделят кристалчета ванилин. Те съдържат около 2% ванилин, отличаващ се с характерен приятен аромат.

След шафрана и кардамона ванилията се води една от най-скъпите подправки. Нейна родина са влажните тропически гори на Мексико. По-късно е пренесена и се отглежда в Мадагаскар, Мартиника, Таити, Хавайските и Коморските острови, Гваделупе и Шри-Ланка.

Ванилията е била добре позната още на древните мексиканци – ацтеките. Днес търговските видове се различават по географския си произход: мексиканска, бурбонската или реюнионската (отглеждана на остров Réunion), цейлонска, от Маврикий. Ванилията е много трайна подправка. При правилно съхранение може да се съхранява повече от 36 години.

Ванилията, която купуваме от магазините под формата на бял прах, представлява всъщност синтетически ванилин, който е евтин и удобен за употреба, но неговият аромат не може да се сравни с този на естествената подправка.

Етикети:

Остави коментар