Стресът скапвал и кожата ни

Още по темата

Откъдето и да го погледнеш, стресът, който сме свикнали да поемаме в огромни дози, ни скапва. Ако отидете на лекар, задължително ще спомене, че за вашето заболяване (каквото и да е то) са виновни цигарите и стресът.

Американски учени установили, че стресът е виновник и за повяхващата ни кожа. В продължение на 9 години те наблюдавали 118 пациенти на възраст между 40 и 45 години. Лекарите редовно отбелязвали всички процеси в семейството, в службата и в интимните им отношения. Всички промени се отразявали на лицето им. И по-точно по трите проблемни зони: от челото до очите, от очите до устата и от устата надолу. Учените отчитали степента на увисване на кожата и нейната дебелина, обема мазнини по бузите и дълбочината на бръчките.

Резултатите показали, че не всички хора стареят с еднакво темпо. Освен житейските проблеми стрес могат да предизвикат и любимите безполезни диети, смятат специалистите. Когато многократно отслабвате и после отново трупате килограми, връзките, поддържащи тъканите на лицето се разтягат и отслабват. В резултат на това лицето се  “разплува”.

Много от стресовете не могат да се избегнат. Но има и редица проблеми, които можем да регулираме сами, твърдят лекарите. Такива са хранителният режим и приемът на необходимите витамини, сред които задължително трябва да бъде най-важният за кожата – витамин D.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар