Суеверията – минало, с което абсурдно се съобразяваме

Още по темата

Днес е петък, 13-о число. Това ни напомня, че за мнозина денят със сигурност не е от най-приятните и го посрещат с притеснение. Суеверията са се появили преди хиляди години поради невъзможността на древните народи да открият логично обяснение на мистериозни събития или понятия. В миналото хората са се страхували от неизвестното и от това, което не са можели да си обяснят.

Суеверията – черна котка ни пресича пътя: това е на нещастие, или да имаш заешко краче за късмет – са част от историята на човечеството и независимо от времената, епохите и управляващите днес все още заемат място на границата между психология, митология и народен фолклор.

Много суеверия, съхранени до ден днешен, са изгубили първоначчалното си значение. Например кихането някога се е считало за средство за прогонване на злите духове от тялото и хората е следвало да те поздравят за това. По-късно традицията се изменя, когато по време на чумната епидемия заразените кихали настървено – знак, че човек бил с риск за живота вследствие болестта. По това време папата наредил със закон, че хората трябва да благословяват кихащите, така че да клетниците да се отзоват в Рая, ако загинат от тежката болест. Ето как се е появило така познатото „Наздраве“, което днес се е изменило до степен на чиста учтивост.

Горе-долу е същият и случаят с прозяването. В древен Рим се е вярвало, че когато човек се прозява, злите духове може да го обладят като влязат в тялото му през устата. Ето от къде тръгва навика да слагаме ръката си, когато се прозяваме. Днес тази традиция е признак на добро възпитание.

Мнозина въобще не знаят как са се появили повечето суеверия, но те са ги приели като неписан закон. Разбирането за лошия късмет, който носи счупеното огледало, например, датира от най древни времена, когато за хората е било необясним феномен как някои повърхности могат да отразяват образи. Те вярвали, че отраженията и сянката ни са част от нашата душа и че всяка една вреда по тези повърхности е равносилна на нараняване на самата душа. Макар днес хората да не намират за странно да видят отразен образа си някъде, суеверието, че счупеното огледало носи нещастие, се е запазило и до днес.

Суеверията ни се струват глупави и детски, но въпреки това продължават да влияят на поведението ни. Има хора, които избягват да минават под стълби и такива, които променят пътя си само, защото черна котка го е пресякла. Някои винаги носят със себе си талисман за щастие, други ги побива тръпки от петък 13-и.

Често отричаме, че сме суеверни и заклеймяваме суеверията като глупост. Подсъзнателно обаче те контролират поведението ни, защото са се превърнали в част от бита и навиците на ежедневието ни.

Етикети:
  • Категории:

1 коментар

  • На суеверия не вярвам, но на петък 13 всичко ми се вижда важно да се съблюдава!

Остави коментар