Талисманите – предмети със свръхестествени възможности

Още по темата

Имало ги е още в древността във всички познати култури – Шумер, Египет, Вавилон, Гърция. Също и по нашите земи. Във Варненското съкровище например – 7000 г. пр. Хр., има украшения явно с такова предназначение. От по-късни времена са намерени талисмани, изобразяващи бог Тангра, които са носели бойни и ловни успехи, а столицата Плиска била пазена от орел, изсечен от камък в кръг, символизиращ слънчевия диск.

От какво се пръкват те? От необходимостта тежките проблеми да бъдат метнати някъде надалеч. От вярата, че нещата ще потръгнат на добре, стига някоя външна сила да се заеме с тях. Нещо повече – от усещането, че може да бъде извикана на помощ тази висша сила.

Думата амулет

идва от латинското amorili – отблъсквам, отклонявам, т.е. това е нещо, което противостои на злото. С времето ролята му се усложнява и освен да осигурява закрила, започва да служи на човека. Така се появяват талисманите – предмети със свръхестествени възможности за привличане на сполуката и успеха. Те са различни видове: предпазващи от урочасване, болести и др.; помагащи – за придобиване на нещо, за успех в любовта; носещи надмощие – срещу враговете или зложелатели. Според предназначението си те се носят до тялото, зашиват се в дрехата, поставят се на определено място вкъщи… Като амулети по цял свят се използват определени предмети, изработени при спазването на различни ритуали, украшения, изображения, натоварени с определена символика, части от растения, от животни или от човешкото тяло, специални текстове от книги, свитъци.

Има много специфични изисквания при изработването им.

Дървените например според българските вярвания се правят от 4- вида дървета. Писмените амулети трябва да са от „девствен” пергамент – кожа от новородено агънце или теленце, която се изсушава. Важна е личността на изработващия амулета, силата на неговия дух. Талисманът не трябва да се пипа от друга ръка, не е добре дори да се вижда от чужди очи, за да не се намали силата му.

 

Етикети:
  • Категории:

1 коментар

Остави коментар