Защо яйцето е символ на Великден

Още по темата

Христос Воскресе! Най-големият празник за православните християни, каквито сме българите, е Великден. А този ден винаги свързваме с боядисаните яйца, защото яйцето е символ на живота. Схващането, че в началото на Космоса стояло първично яйце е разпространено в много култури. В деня на пролетното равноденствие келтите си разменяли сурови яйца. Перуанците пък вярвали, че Слънцето снесло три яйца на Земята: златно, сребърно и медно. От златното се родили благородниците, от сребърното – жените, а от медното – земеделците. Някои римски, гръцки митологични герои също са се излюпили от яйца. Според гръцките митове близнаците Кастор и Полидевк, синове на бога Зевс, се появили на белия свят от лебедови яйца. В своите трудове римският историк Светоний описва начини за гадаене с яйце. За да познаят пола на детето си, бъдещите майки поставяли яйце върху утробата си. Полът на излюпеното пиленце показва дали ще се роди момче или момиче. В зависимост от броя на жълтъците в дадено яйце се гадае дали ще е едно детето или ще бъдат близнаци. Лоша поличба било, ако жълтъкът е изцапан с кръв.

Християните заимстват от старите езически обичаи. Аленочервеното яйце символизира пролятата кръв на Исус Христос и неговото прераждане. Една от емблематичните фигури на католицизма – св. Августин, свързва яйцето със Светата Троица. В него като неделимо цяло съжителстват жълтък, белтък и черупка.

По нашите земи през V – VI век навлиза обичаят да се боядисват яйца. Думата „перашка“ идва от праславянското „пер“ – „бие град“, „удря гръм“. Тази дума пък произлиза от още по-древната „квер“ – дъб. От нея води корените си и името на древния бог на гръмотевиците Перун. Полабските славяни наричат четвъртък „перундан“ – „перунов ден“. Тогава се правели ритуали против гръмотевици. Предполага се, че с това е свързан и обичаят да се боядисват яйцата в четвъртък.

На Великден всички се чукат с боядисани яйца, като този, у когото остане здравото яйце, ще бъде най-щастлив през годината. Първото боядисано яйце трябва да е червено. С него се минава по лицето (бузките, челото и брадичката) на децата в къщата и се нарича за здраве и щастие през цялата година. След това се оставя на определено място до иконата и там стои до следващия Великден. По-него се гадае каква ще бъде годината. Ако яйцето е изсъхнало – годината ще е добра и плодородна, ако се е развалило – ще е лоша и тежка за стопаните.

 

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар