Добрите приятели червено цвекло, репички и алабаш

Добрите приятели червено цвекло, репички и алабаш

Още по темата

В много от зрелите плодове и някои кореноплодни зеленчуци, като червеното цвекло, репички, морковите, червените пиперки, алабашът и други, се съдържат така наречените пектинови вещества. Тези вещества намаляват интензивността на гнилостните ферментационни процеси в стомаха, поглъщат вредните вещества и подпомагат по-бързото им изхвърляне от организма.

В някои подправни зеленчуци, като чесън, кромид лук, репички и други, се съдържат фитонциди, които действат унищожително между микроорганизмите.

Отделно от това в много зеленчуци се съдържат и богатите на фосфор съединения лецитин и холин, които възпрепятстват отлагането на холестерина по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Лецитин и холин има основно в зеления грах, фасула, соята, зелето, морковите и други.

Етикети:,

Остави коментар