И павианите вече могат да четат

Още по темата

След като непрекъснато научаваме колко много деца не могат да четат, някак радостно е да научим, че към четящото семейство се е ориентирал и друг биологичен вид – приматите. Изследователи от френския град Марсилия направили експеримент, при който научили павиани да разпознават написани думи.

 

3-годишният Дан – най-добрият „ученик“ сред 6-те маймуни, участвали в експеримента – се научил да разпознава правилно 308 от 1000 написани думи, които му били представени за месец и половина.

 

В заграждение с площ 700 кв. м павианите от породата Papio papio от Гвинея имали свободен и непрестанен достъп до малки бунгала, в които били монтирани тактилни дисплеи. Върху тях бързо се редували четирибуквени думи на английски език.

 

Приматите трябвало да натиснат върху означение с овална форма, ако думата е написана правилно, и върху друго с кръст в случай, че е допусната правописна грешка. След всеки верен отговор получавали зърно жито като награда.

 

Между 43 000 и над 56 000 опита били извършени с всяка маймуна. „За няколко дни павианите се научиха да различават думи, чийто начин на изписване е сходен”, заявиха Джонатан Грейнджър и Жоел Фаго от Лабораторията по когнитивна психология в Марсилия.

 

Етикети:

1 коментар

Остави коментар