Денят на Земята е – засадете дръвче

Още по темата

Днес е международният ден на Земята. Началото на съвременното екологично движение е поставено на 22 април 1970 г. Празникът се отбелязва от над 170 държави, сред които и България.

„Подари дръвче” е една от екоакциите, които се организират у нас по този повод. Народът казва, че всеки човек през живота си трябва да засади поне едно дръвче. Ако някой се съмнява защо, ето няколко научни обяснения:

• В близост до дърветата температурите са по-ниски. Колкото по-голямо е дървото, толкова по-силно е охлаждането. Затова и засаждането на дървета в градовете може да намали градския парников ефект, причинен от пътната настилка и сградите. Охлаждащият ефект на едно младо и здраво дръвче се равнява на 10 климатика, работещи по 20 часа на ден.

• Дърветата филтрират и пречистват въздуха, който дишаме като отстраняват от него праха и други вредни частици. Дъждът пък отмива тези замърсители на земята.

• Листата поемат въглеродния двуокис от въздуха, за да образуват въглехидрати, нужни им за структурата и функционирането на растението (учил си го по природознание). В този процес, листата абсорбират и други замърсители на въздуха като озон, въглероден моноксид, серен двуокис. И отделят кислород!

• Дърветата осигуряват по-добро качеството на водата – намаляват оттичащите води и ерозията на почвата, съответно често ни спасяват от наводнения.

• Все повече птици и животни са застрашени заради практиката на масово изсичане на горите. Залесяването на нови територии или на сечища, особено в близост до съществуващи гори, дава място за живот на много диви животни.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар