Лютите чушки – специалист по всичко

Още по темата

Лютото, което често пренебрегваме, намира все по-повече почитатели сред… медиците. Според тях лютият червен пипер е изключително полезен за здравето: засилва метаболзима, има невероятно въздействие върху кръвоносната система, действа благотворно и на стомаха, и на стомашно-чревния тракт, защото стимулира чревната перисталтика. Парадоксалното е, че независимо от лютия си вкус, червеният пипер помага за възстановяването на стомашната тъкан и действа добре при язви, както на стомаха, така и на червата. Той има и противогъбични свойства – някои изследвания сочат, че действа активно срещу  phomopsis и collectotrichum – и двете –  гъбични патогени.

Или накратко:

• добър е за кръвоносната система, тъй като подхранва елементите на клетъчната структура на артериите, вените и капилярите, което води до уравновесяване на кръвното налягане.

• полезна е за стомаха и червата.

• регулира потока на кръвта от главата до краката, оказва моментално действие върху сърцето, дава жизненост на организма, без да ускорява пулса.

• подобрява кръвната циркулация, затопля, помага при разширени вени.

• облекчава алергии, мускулни крампи, подобрява храносмилането, дава повече жизненост и енергия, и спомага за заздравяване на рани с минимални белези.

• изхвърля токсините.

• лютият червен пипер поддържа естествения “ритъм” на организма, работата на жлезите, кръвоносната, лимфната и храносмилателната системи. Той се използва с голям успех като лек за петнист тиф.

• чудесен е за киселини в стомаха.

• при понижен тонус, подагра, воднянка, треска.

• за болки в гърлото, и дразнеща кашлица, възпаление на сливиците, парене зад гръдната кост и диария;

• насърчава храносмилането и облекчава болезнената менструация.

• облекчава зъбобола и предпазва от кариеси.

•лютият червен пипер помага при ревматизъм, възпаления, плеврит, рани, проблеми с бъбреците, далака и задстомашната жлеза; тетанус, жълта треска.

Етикети:,

1 коментар

  • ХРАНИТЕЛНИТЕ НАВИЦИ ОКАЗВАТ МНОГО ГОЛЯМО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ТЯЛОТО

Остави коментар