По-щедро с копъра – повече от полезен е

Още по темата

Харесвате таратор с копър, пържени тиквички с копър. Или пресни задушени картофки с копър. Давайте го по-щедро с копъра, защото той помага срещу редица проблеми – лошо храносмилане, проблеми със съня, хълцане, диария, менструални нарушения, респираторни заболявания и др. Подпомага и устата ви да ухае приятно.

Копърът съдържа флавоноиди, минерали, аминокиселини. Богат е на фолиева киселина, каротин, витамини С и Е.

Добър източник е на калций, затова е полезен за намаляване на костната загуба, появяваща се след менопауза и при някои болестни състояния, като ревматоиден артрит, остеопороза и други.

При какви проблеми още помага копърът…

•Храносмилане. Копърът съдържа етерични масла, благоприятстващи активиране секрецията на жлъчката и храносмилателните сокове. Тези масла също така стимулират перисталтиката на червата.

•Рак. Монотерпените и флавоноидите, които се съдържат в копъра, са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените. Според изследване монотерпените активират секрецията на ензима глутатион S-трансфераза, който е ефективен за неутрализирането на канцерогени.

•Безсъние. Етерични масла в копъра имат едновременно стимулиращ и успокояващ ефект. Тъй като спомага активирането на секрецията на някои ензими и хормони, които имат успокоителен и хипнотичен ефект, растението има блаприятен ефект срещу проблеми със съня.

•Диария. Чести причини за диарията са лошо храносмилане и микробно действие. Копърът облекчава състоянието, тъй като е полезен за храносмилателната система. Помага и чрез потискането на микробните инфекции, поради бактерицидното си действие.

•Менструални нарушения. Флавоноидите в етеричните масла от копър имат стимулиращ секрецията на някои хормони ефект, което от своя страна допринася за поддържането на нормален менструален цикъл.

•Грижа за устата. Семената и листата на копъра са добри ароматизатори за уста. Освен това, етеричните масла в подправката имат бактерицидни, антиоксидантни и дезинфекциращи свойства.

Етикети:

Остави коментар