Днес светът е джаз

Още по темата

В края на миналата година ЮНЕСКО обяви 30 април за международен ден на джаза, в знак на признание на особената роля на тази музика като универсален език на свободата и творчеството. Празнични прояви ще има не само в САЩ, но и в Австралия, Алжир, Аржентина, Франция, Италия и много други страни. Джазът е едно от средствата за междукултурния диалог за премахване на напрежението между расите, осигуряване на равенство между половете и засилване на ролята на младежта в социалните промени.

Джазът възниква в първата половина на ХХ век в южните части на САЩ и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. Характерни инструменти за него са тромпетът, саксофонът, тромбонът, кларинетът, пианото и китарата. За първи път думата джаз започва да се използва на западния бряг на САЩ и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година.

Още от самото си зараждане джазът има най-различни поджанрове: Ню Орлиънс Диксиленд, Биг бенд, суинг, бибоп, латински джаз, джаз фюжън, кубински джаз, бразилски джаз, асид джаз и и ню джаз. След разпространението си по света в него се вливат местни национални културни и музикални традиции, които дават още по-голямо разнообразие на жанровете в джаза.

Родоначалникът на българския джаз е роденият в Харманли Асен Овчаров. През 1942 г.той създава първия класически джазов оркестър в България и на Балканите. Солист цигулар в него е Сашо Сладура, а вокалистка Леа Иванова. Веднага след войната джазът в България е забранен.

Първият български джазов състав с международно признание е легендарният квартет „Джаз-Фокус 65“, който през 1967 г. печели наградата на критиката на фестивала в Монтрьо, Швейцария. През 1968 г. квартетът (в състав Милчо Левиев , Симеон Щерев, Петър Славов и Любомир Мицов) записва и албум отвъд „Желязната завеса“ в ГФР.

„Бели, Зелени и Червени“ е един от най-активните български джазови състави от 70-те години, а комбо-съставите на Симеон Щерев и Констатин Носов свирят в най-добрите традиции на световния джаз.

В началото на 1980-те години джазът в България продължава развитието си благодарение на певицата Камелия Тодорова и музикантът Милчо Левиев (който включва в композициите си мотиви от българска народна музика), както и на групата „Акустична версия“ (създадена от Христо Йоцов и Антони Дончев), която се радва на международно признание.

Етикети:

Остави коментар