Безсънието мори по-често самотните

Още по темата

Да си сам има малко предимства и доста недостатъци. Не се съобразяваш с никого и обичаш често да цитираш „на вълка вратът е дебел, защото сам си върши работата”. Всеизвестно е обаче, че самотата прави хората нещастни. Освен това тя предизвиква и безсъние, твърдят американски учени. Изследователите от Чикагския университет изучавали самотата и качеството на съня сред група възрастни хора от Южна Дакота.

Това били хатерити (клон на баптистката църква), живеещи в религиозна комуна без частна собственост и лично имущество. Хатеритите живеят компактно и рядко се усамотяват извън общността.

Учените раздали на хората 95 изследващи гривни, които автоматично събирали информация за нивото на активност през деня и качеството на съня. Освен това изследователите измервали чувството за самота с помощта на тестове и интервюта. Половината от хетеритите признали, че се чувстват самотни. При това гривните показвали, че качеството на съня им е доста влошено, те често се блъскали насън, а сънят им бил кратък.

Подобен тест бил проведен със студенти през 2002 година. Тогава учените установили, че колкото по-самотен се чувства младият човек, толкова по-лошо спи.

Етикети:

Остави коментар