Бирата полезна поне колкото виното

Още по темата

Знаете, че една чаша вино всяка вечер е полезна за сърцето. Оказва се, че не се отнася само до виното. Бирата проявявала същите защитни модели на сърцето и съдовете му, показва европейско проучване. Въпросът, разбира се, е в умерената консумация.

Целта на изследването е била да се установи връзка между количеството и вида консумиран алкохол и сърдечно-съдовите проблеми, причиняващи смърт. Досега експерименталните проучвания сочеха, че полифенолите във виното намаляват риска от такъв тип заболявания.

Новият мета-анализ включва 18 изследвания върху пациенти със случаи на кардиологични заболявания с фатален и нефатален край. Резултатите показват, че при дневна консумация на вино със съдържание на абсолютен алкохол 72 грама, намалява рискът от сърдечно-съдово заболяване. Най-нисък е рискът при употреба на около 1 литър бира, където съответно алкохолът е 43 грама.

Тези нови проучвания потвърждават резултатите от предишни над 34 мета-анализи и изследвания, проведени в цял свят, въз основа на които се констатира, че консумацията на умерени количества алкохол води до намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Вероятно този ефект е по-силен при нискоалкохолните напитки вино и бира, поради съдържанието на антиоксиданти и някои витамини.

Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата може да служи като допълнителна бариера срещу сърдечно-съдовите заболявания. Голямото предимство на кехлибарената напитка е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма. Учените са убедени, че редуцирането на риска от сърдечно-съдови заболявания при умерена консумация на пиво и вино е сравнимо с превантивни мерки като приемане на аспирин, контролиране на теглото или извършване на физически упражнения.

Етикети:

Остави коментар