Феромоните побъркват другия пол

Още по темата

Не си слага някакъв скъп парфюм, нито се облича провокативно, а автоматично разбирате, че този човек (все едно жена или мъж) ви привлича. Вината е на феромоните. По правило те са ароматични вещества, а андростенонът е може би най-известният от тях. Интересно е, че жените са по-чувствителни към тази миризма.

Установено е, че при животните феромоните носят не само сексуална информация. Чрез тях животните променят границите на своята територия, съобщават за надвиснала опасност и необходимостта от събиране на стадото, регулират родителските отношения. Вече над 30 години учените се занимават с изучаването на феромоните, но все още въпросите през тях са повече, отколкото отговорите. Установено е, че ние не изпитваме влечение към друг човек, чиято миризма не ни се харесва. Учените обясняват това с комплекса за т.нар. хистосъвместимост. Сложен термин, който има лесно обяснение: най-привлекателният за нас партньор трябва да мирише приятно, т.е. да притежава „уникална“ за нас индивидуална миризма. Ако наборът от гени на двама души силно си приличат или обратното – твърде много се различава, те не само не се привличат, но ако все пак по някаква причина създадат поколение, за него има повишен риск от генетични дефекти – това показват изследванията по този въпрос. Миризмата сигнализира за това, че геномът на предполагаемия партньор (не) ви подхожда. Именно затова много представители на бялата раса определят миризмата на тъмнокожите като неприятна. Нашата миризма от своя страна се възприема от монголоидната раса като рязка и кисела.

Все пак ако нечия миризма ви се харесва, това означава само че това е подходящият биологически субект. За възникването на продължително влечение са необходими и други предпоставки, които са извън сферата на феромоните – съвместимост на темперамента, характерите, интелекта и т. н. Феромоноподобните вещества се възприемат добре от човека. Мъжките феромони са способни да подобрят настроението на някои жени.

Феромоните миришат специфично, защото не се състоят само от едно вещество, а са сложен комплекс от поне няколко. Някои миризми ние улавяме с помощта на обонянието си, а други не, тъй като те се обработват от лимбичната система на мозъка, отговаряща за това, което на разговорен език се нарича интуиция. Феромоните днес все по-широко се прилагат в парфюмерията – за създаването на парфюми, за които се твърди, че ароматът им има и сексуален привкус.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар