СПА с пиявици е хирудотерапия

Още по темата

Сигурно ви изглежда кошмарно, но наистина е лечебно и доказателство за това е народната медицина, която отдавна познава ефективността на хирудотерапията. Става въпрос за процедура, при която по лицето ви се поставят пиявици – особено популярен метод за подмладяване в Русия. За около 1000 долара можете да подобрите кръвопотока и да се насладите на противовъзпалителните свойства на пиявиците.

Наричани „живо лекарство“, пиявиците се смятат за панацея от много лекари. С пиявици се лекуват хората дори в Библията и Корана.

Една медицинска пиявица може да изсмуче около 5-6 пъти повече кръв, отколкото тя самата тежи (около 1 до 6 грама). Лечебната сила на пиявиците се базира на три фактора:

* Рефлекторен – пиявиците обикновено се впиват в рефлексогенните (акупунктурните) зони, с което хирудотерапията много се доближава до иглотерапията и лечебния масаж, ориентиран към стимулирането на акупунктурните точки.

* Механичен – действа пречистващо за организма, тъй като след отстраняването на пиявицата от кожата, следва дълго кръвотечение, което не бива да ви притеснява. По същия начин и кръводаряването е полезно, тъй като организмът се пречиства и кръвта се обновява.

* Биологичен –  впивайки се в кожата, пиявицата инжектира повече от 50 биологично активни вещества, полезни за организма. Сред тях е и хирудинът, който причинява по-бавното съсирване на кръвта. Ето защо, след отстраняването на пиявицата от кожата, до 24 часа след това от раничката ще тече кръв. Количеството обаче е минимално (до 15 мл) и не бива да ви тревожи. Ензимът хирудин има и обезболяващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Точно заради този ензим обаче хирудотерапията е противопоказна за хора, страдащи от хемофилия.

Лечението с пиявици е познато от около 3000 години. За хирудотерапията говорят и Хипократ и Авицена, а през 1665 г. се появява научен трактат под името „За поставянето на пиявици във вътрешността на матката“ и оттогава хирудотерапията се прилага и в областта на гинекологията.

В България са често срещани само конските или черни пиявици, но тяхната употреба за медицински цели е строго забранена.  Това е така, защото няма гаранция, че съответната пиявица преди това не е захапала болно животно или човек, страдащ от СПИН например, и по този начин да пренесе заразата и върху вас. Затова има специални биофабрики, където се отглеждат медицински пиявици и е изключена възможността от разпространението на зарази чрез тях.

Етикети:
  • Категории:

4 коментара

Остави коментар