Какво да правим с подарения букет

Още по темата

Получили се страхотен букет по някакъв повод (още по-добре би било, ако нямате такъв) и искате колкото се може по-дълго да задържите красотата на цветята. Как да направите това? Водата във вазите трябва да бъде със стайна температура и да се сменя всеки ден. Грешка е да се смята, че ледената вода действа освежаващо на растенията.

За да се подобри водопропускливостта на стъблата, те трябва да се подрежат задължително във вода. Това спомага за по-доброто всмукване на водата. Дървесинните стъбла на някои храстови видове трябва да се смачкват в краищата чрез начукване. Стъблата се изплакват, а срезът се обновява на 1-2 см, като едновременно се премахва неприятният мирис на разлагане и се предотвратява гниенето.

Стайната температура влияе пряко върху трайността. Цветята се чувстват най-добре в помещение с чист въздух, температура 10 – 15°С и влажност 60 – 70%.

Трайността на отрязаните цветя се увеличава и от някои вещества, разтворени във водата. Опитът на българските цветари показва, че оказва положителен ефект добавянето на 1/2 чаена лъжичка захар на 1 л вода или един аспирин на същото количество течност. Освежаващо действат и 1% разтвор от глюкоза, 1,5 -2% разтвор от глицерин или 10% спиртен разтвор. Смята се, че аспиринът влияе добре на гергини и рози, а захарта – на лалета, богородички и димитровчета. Добавянето на монета от медна сплав (например 2 стотинки) удължава живота на лалетата. Препоръчва се и 8% разтвор на глюкоза за тях. 10% захарен разтвор действа благоприятно върху хризантемите и астрите. Популярна немска рецепта съветва за розите да се използва 1 супена лъжица винен оцет и 50-75 г захар на литър вода. 2-5% захарен разтвор се прилага широко в Германия за люляк, фрезии, карамфили, рози, лалета. По този начин трайността им се увеличава с около 7 дни. Но има някои цветя, като цикламата, момината сълза и амаралисът, които не понасят захарния разтвор.

Етикети:

Остави коментар