Дебеланките по-комплексирани от дебеланите

Още по темата

Не е лесно да си със свръх тегло в свят, където се набива като еталон почти кльощавата жена. Затова е обяснимо, че физически и психологически комплекси изпълват живота на пълните жени.  Британско проучване очертало облика на съвременната дебеланка: на възраст между 45 и 54 години, тежи около 82 кг, омъжена е от 20 години и всеки ден се чувства неудобно…

Всяка от 1467-те участнички в анкетата е изпитвала неприятни емоции, свързани с теглото, поне 5 пъти на ден – при разглеждане на стари снимки, поглед в огледалото, пробване на дреха, среща със слаба приятелка и др.

„Пълната жена постоянно се бори с негативни емоции, защото неудачните диети и отчаяното желание да отслабне водят до това, че тя вече не вярва в себе си, губи самочувствие и обикновените жизнени ситуации за нея са източник на срам, унижение и страх.” – споделят учените, провели изследването.

Мъжете с наднормено тегло страдат много по-малко от този проблем. Повечето рутинни ситуации, като пробата на костюм например, за тях са източник на приятни емоции. Двама от петима си припомнят малките размери на старите си костюми, при това с много смях. Останалите не обръщат внимание на промяната в размера.

Ключът към решението на проблема с наднорменото тегло и негативните емоции, които го съпровождат е груповият подход, смятат експертите. Поддръжката и положителното влияние на другари по съдба помагат на пълните да внесат необходимите изменения към здравословен живот.

 

Етикети:,

Остави коментар