И ниската, и високата влажност са вредни

Още по темата

И двете крайности у дома ви – ниска и висока влажност, са вредни за здравето. Прекомерната влага през зимните месеци е предпоставка за развитието вредни за здравето бактерии и плесени. Най-застрашени са хората с белодробни и сърдечно-съдови заболявания, понижен имунитет и малките деца.

Повишената влажност стимулира и размножаването на различни видове гъбички. Известни са около 350 вида, които могат да предизвикат алергия. Ако влажността от 30% се увеличи до 80%, нивото на гъбичното замърсяване в помещенията нараства повече от 3 пъти. Изследвания сочат, че в домовете на хора, страдащи от алергия, нивата на спорите на влажността на въздуха и плесените са многократно по-високи от тези, които са измерени в жилищата на здрави хора.

Признаци: Във влажните помещения се усеща силно чувство за хлад, а въздухът има тежка миризма. В ъглите се забелязват мокри петна, а в последствие се развива и плесен.

Как да намалим влагата: често проветрявайте помещението и дърпайте завесите, за да влезе колкото се може повече слънчева светлина.

Ниската влажност и сухият въздух са характерен за новите жилища, които се отопляват денонощно и рядко се проветряват.

Признаци: Собственото ни тяло започва да губи влага – първи се изсушават лигавиците. В носа се образуват сухи секрети, устните се напукват, гърлото ни стърже, дразни ни на очите, а гласът ни често е дрезгав. При ниска влажност на въздуха кръвта по-трудно се насища с кислород и дори е възможно да изпитаме характерните симптоми на кислороден глад – сънливост, нарушения в паметта и понижение на умствената активност.

Заради сухия въздух в помещенията се натрупва повече статично електричество и прах, което тежко се понася от хората с алергии, бронхиална астма и малките деца.

Как да повишим влажността: да почистваме помещението по влажен способ, на радиаторите да поставяме влажни кърпи, а около тях съдове с вода. Озеленяването на дома е друг начин да се преборим със сухия въздух в дома – трайно и естетично.

Малко по-скъпа, но не изискваща особени усилия е употребата на битови овлажнители за въздух. Те позволяват поддържането на постоянна влажност в помещението и често са комбинирани с йонизатор за въздух.

Етикети:

Остави коментар