Диетите влияят и на мириса на потта

Още по темата

Мирисът на потта ни зависи и от диетата – при кетогенната диета, основана на много протеини и мазнини и малко въглехидрати, се променя мирисът на потта. Енергията, необходима на организма, се доставя от окислението на мазнините. Продукти на това окисление са кетони (един от които е ацетонът). Оттам идва и името на хранителния режим.

Един от честите странични ефекти на кетогенната диета е забележимият мирис на ацетон на дъха, урината и потта. Причината за това е присъствието в организма на по-голямо от обикновеното количество кетони.Макар и неприятен, мирисът на ацетон е доказателство,че организмът се намира в кетоза, т.е. диетата действа.

От друга страна, далеч не всички хора, практикуващи този хранителен режим имат този страничен ефект, или ако го имат, това е само за кратко. Основната стъпка, която помага да избегнем или да намалим значително неприятната миризма е пиенето на големи количества вода. Колкото повече вода пиете, толкова по-добре. Разбира се, честото вземане на душ, сменянето на дрехите неколкократно на ден, както и носенето на дрехи от леки естествени материи също е от полза. Всякакви антиперспиранти, дезодоранти и парфюми само замаскират миризмата и се смесват с нея, без да я премахват.

 

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар