Психическият стрес – врагът във вашето легло

Психическият стрес – врагът във вашето легло

Още по темата

В съвременната цивилизация човек е изложен на многобройни психически стресове. Ден след ден той се сблъсква с бързия темп на живота, с все по-големите изисквания, изживява душевни сътресения, влиза в конфликт с околните. Психическото напрежение, проблемите и конфликтите го съпътстват така да се каже от сутрин до вечер, в службата, на улицата и вкъщи. Тези стресове слабо, но системно дразнят вегетативната нервна система, вследствие на което у по-чувствителните хора възниква т. нар. невровегетативна нервна невроза. При съвременния на чин на живот върху вегетативната нервна система влияят много фактори и нарушават равновесието й.

Повече гриви и тревоги

Това са грижите, тревогите, напрежението. Недоволството, емоционалната напрегнатост, разочарованията, омразата, страхът предизвикват неприятни стресови ситуации. Отрицателно влияние оказват и градския шум, навалицата, непрестанната битка с времето и жизнения стандарт. Обремененият човек става раздразнителен, кипва по най-дребен повод, проявява агресивност и недоволство. Той лесно изпада в депресия, оплаква се, че го присвива стомахът, че има сърцебиене, че нещо го боли, задушава, стиска го за гърлото и така нататък. Артериалното кръвно налягане често е повишено, което може да стане опасно, ако се превърне в трайно състояние, тъй като предизвиква дегенеративни изменения на кръвоносните съдове. Болните имат лошо храносмилане, страдат от безсъние и силни главоболия.

Заболявания

Днес много учени смятат, че силните стресове са главните причинители на сърдечните заболявания, бронхиалната астма, язвата на стомаха и дванайсетопръстника, мигрената, хипертонията и язвения колит. Според някои данни стресът намалява съпротивителните сили на организма срещу инфекциите, става причина за транспортни злополуки, подтиква към по-голяма употреба на алкохол и цигари. Сред най-застрашените от инфаркт са деловите хора, както и представителите на онези професии, които са свързани с голяма отговорност.

Трябва да подчертаем, че в съвременния живот психическото натоварване все повече взема връх над физическото. Всъщност именно активният отдих предпазва човека от психическите стресове на урбанизираната среда. Физическата дейност го разтоварва и отклонява мислите му от всекидевните грижи.

Рискове

Ако разгледаме множеството рискови фактори, ще стигнем до извода, че разумният начин на живот и дисциплината могат да предотвратят както инфарктите, така и редица други сърдечни и мозъчни заболявания. Според някои специалисти най-голямата от всички злини е обездвижването, тъй като в този случай затлъстяването, повишеното количество холестерол в кръвта, хипертонията и стресът могат да бъдат гибелни.

Системното спортуване, физическите упражнения и особено бягането намаляват опасността от рисковите фактори. Днес дори и сърдечният инфаркт се лекува с физическа активност. Някога такива болни са се залежавали по цели седмици, а днес трябва да лежат неподвижно само първите няколко дни. Скоро те започват да правят прости физически упражнения в леглото, а по-късно стават и започват да се движат. Това естествено се върши под непрекъснат лекарски контрол. Така че, що се отнася до сърдечните инфаркти, всичко зависи от нас.

Трябва да пазим сърцето си. Никога не бива да забравяме, че и тази мощна помпа може всеки миг да излезе от строя, ако не се грижим добре за нея.

Етикети:

Остави коментар