Капоейра – бойно изкуство с музика

Още по темата

Бойните изкуства не са приоритет само на Азия. Капоейра е бразилско бойно изкуство, съчетаващо в себе си акробатика, игра и танц под съпровода на бразилска музика.

Легендите разказват, че на робите в Бразилия е било забранено да се бият по между си, за да не се контузят (за да могат да работят в плантациите нонстоп). За разрешаване на конфликтите си те превърнали боя в танц. За разлика от миналото днес капоейра рядко се използва за бойни цели – в нея не се осъществява физически контакт между участниците, въпреки че на някои световни първенства е позволен такъв. Неразделна част от този спорт е музиката – тя не е фон, а елемент от борбата, който зарежда участниците с енергия и вдъхновение. Специално за капоейра се съчиняват песни, които разказват за нейната история и същевременно показват мирогледа на автора.

Има два основни стила капоейра – ангола и режионал. Ангола се характеризира с бавни и плавни движения, а режионал с бързина, рязкост, скокове и акробатични трикове. Най-зрелищтният от всички стилове на капоейра е реджинола.

По време на тренировките се изразходва много енергия и на практика се тренират почти всички мускулни групи. Тялото отслабва, изгаряйки излишните килограми, а едновременно с това кожата се тонизира. С капоейра може да изваете плосък и стегнат корем, тъй като различните наклони напрягат постоянно коремните мускули.

Етикети:

Остави коментар