ЕГН-то мирише

Още по темата

Дали сте млад, на средна възраст или стар е въпрос и на миризма. Изненадващо обаче миризмата на старите хора не е толкова неприятна колкото тази при другите възрастови групи, установиха учени от Филаделфия. Те събрали проби от под мишниците на 16 донори, разделени в три възрастови групи – от 20 до 30 години, от 45 до 55 години и от 75 до 95 години. Донорите спали пет нощи с тениски с подплънки под мишниците, които след това били отрязани и поставени в стъклени буркани.

Десетки доброволци на възраст между 20 и 30 години получили различни комбинации от буркани, за да ги подушат. Всеки път участниците трябвало да решават кой буркан съдържа проби от по-възрастен донор. Освен това трябвало да оценят доколко интензивна и приятна е всяка миризма.

 Доброволците успели да различат хората от трите възрастови групи, съобщават учените. В животинския свят свързаните с възрастта миризми направляват селекцията на мъжките. Изследването показва, че същото важи и за хората. „Подобна на другите животни, хората могат да извличат сигнали от телесните миризми, които позволяват да се установи биологичната възраст, да се избягват болни индивиди, да се избере подходящ партньор и да се направи разлика между родственик и неродственик“, съобщи д-р Йохан Лундстром, който осъществил изследването.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар