Пилатесът възстановява след травми

Още по темата

 

Пилатесът е създаден да укрепва мускулите и тялото, без да натоварва излишно органите – затова е изключително подходящ за възстановяване след травми и операции. Могат да го практикуват хора във всяка възраст. Тайната му пък се крие в съчетанието на елементи от йогата, каланетиката и балета.

Това, което отличава пилатес от всички останали спортове, е, че всяко усилие минава през стягането на мускулите около корема и ханша. Благодарение на тази особеност се получава и балансирано натоварване на цялото тяло. Ако човек работи за краката, се активират и всички останали части. Затова не е нужно човек да работи за различни части на тялото както при фитнеса.

За разлика от аеробиката пък пилатесът не е толкова динамичен. Това намалява опасността от травмиране на мускулите, сухожилията и ставите. Друга особеност е, че при пилатеса упражненията не се повтарят повече от 12 пъти.

Той има прекрасно действие върху хора с гръбначни проблеми. Упражненията разтягат гръбначния стълб и засилват мускулите. Това е особено полезно при наличие на травми. Заради умереността си този спорт е полезен и за хората със сърдечно-съдови проблеми. Упражненията при него не напрягат сърцето.

Както при всяко едно натоварване обаче и тук се изразходва енергия, затова човек може да е сигурен, че ще отслабне. Пилатесът стяга тялото, издължава мускулите, но не предразполага към трупане на допълнителна маса.

Гимнастиката помага и на психиката. След приключване на упражненията човек се чувства освежен, тонизиран и с добро самочувствие. Повечето от хората смятат, че ги е избавил и от депресията. Затова много често на пилатес се записват току-що родили жени. Така те хем работят за добрата си фигура, хем противодействат на следродилната депресия.

Цената на пилатеса е достъпна за всички. Една групова тренировка се движи между 5 и 10 лева. Когато човек иска да тренира индивидуално, тарифата скача на 20 до 30 лева. Оптималният брой тренировки за седмица е 3-4 пъти.

Етикети:

Остави коментар