Алергии мъчат и четириногите

Още по темата

Кучетата са също като нас – през зимата може да ги тръшне грипът, а сега, когато цъфти всичко – дървета, треви и полени, отключват и алергии. Симптомите са разнообразни – от силно зачервяване на козината, непоносим за животното сърбеж, огненочервени обриви, самонараняване до трудно контролируеми диарии. Най-сигурният признак за пролетна алергия е кихавицата.

* Хората обикновено подценяват алергичната реакция на кучето към слюнката на жилещо насекомо, а това е най-честият в  световен мащаб алерген, който често пъти се усложнява с бактериални инфекции. Познава се по сърбежи покрай основата на опашката. Кучето обикновено се разранява, защото сърбежът е непоносим. Мястото оплешивява, а кожата се издува като оток или заради гола жива рана. Алергията е упорита и се лекува с локални антибиотици и противоалергични медикаменти.

* Не по-малко срещана е и непоносимостта към пилешкото месо. Кучетата я получават, когато системно похапват едно от най-любимите си блюда. Алергията си личи с обриви по цялото тяло, но най-често в слабините и подмишниците.

* Една от най-упоритите и досадни алергии по четириногите е непоносимостта към препаратите за почистване на пода. Обикновено животните алергизират към силно ароматните почистващи химикали. Най-често засегнатите места са коремчетата.

Етикети:

Остави коментар