Пазаруващите мъже живеят по-дълго

Още по темата

Шопингът има по-благотворно въздействие върху мъжете, твърди изследването им, публикувано в онлайн версията на в. „Journal of Epidemiology and Community Health“.  В дългосрочен план шопингът помага повече за удължаването на живота, отколкото ходенето на фитнес. Причината за това е, че срещата с приятели или просто наблюдаването на хора предотвратява самотата и подобрява психологическото здраве.

За целите на изследването 1850 тайванци на 65 и повече години трябвало да отговорят колко често пазаруват. След това учените проследили колко дълго живял всеки един от участниците в изследването, като проверявали в регистъра на починалите между 1999 и 2008 г.

Изследователите установили, че хората, които пазаруват всеки ден, живели по-дълго от тези, които пазарували по-рядко, дори като взели предвид физическите или други здравословни проблеми на участниците. Ходенето по магазините всеки ден намалило възможността участник да почине в периода на изследването с 25% спрямо тези, които не пазарували редовно.

Възрастните мъже, които често обикаляли магазините, имали най-добри шансове да оцелеят, като възможността да починат в периода на изследването намаляла с 28%, а ползотворното влияние от шопинга при възрастните жени било малко по-слабо – с 23% по-малка възможност да умрат скоро.

 

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар