Хлябът е полезен 8 ч. след изпичането

Още по темата

 

Хлябът е това, без което българинът не сяда на масата. Какъв хляб използваме – пълнозърнест, диетичен и т.н., е въпрос на социално положение и на култура. Все още българинът робува на правилото, че насъщният трябва да е пресен, мек и ароматен. Това обаче не се отнася само за нашата страна.

 Така например през средновековна Франция социалното положение се е определяло от това с каква преснота се поднася хлябът, но изобщо не са го свързвали с полезността му. Пресен хляб са яли само членовете на кралската фамилия. Вчерашният е бил за аристократите, двудневният за средното съсловие, хлябът на три дни е бил за монасите, а дребните занаятчии и селячеството са яли практически сух, изостанал хляб.

 В същото време в Азия всичко е било точно обратно – просъхналият, няколкодневен хляб се ценял повече отколкото пресният. В Русия към пресния хляб също са се отнасяли по „азиатски”. Например още през 1624 г. цар Михаил Фьодорович издал указ, забраняващ да се продава и яде прясно изпечен хляб. А по указ на Петър І за продажба на току-що изпечен хляб следвало „да бъдат бити с пръчки или с камшик”.

 Диетолозите смятат, че от момента на изпичане на хляба до употребата му за ядене трябва да минат поне 8 часа. Още по-полезен е вчерашният хляб или когато е просъхнал. Сухият хляб, препечените филийки и сухарите предизвикват по-малко сокоотделяне в стомаха и са с по-ниска киселинност в сравнение с пресния хляб, а това означава, че са по-малко агресивни към жлъчно-чревния тракт. Още в древна Гърция използвали сухия хляб като лечебно средство при различни заболявания на стомаха.

 Съвременните диетолози също препоръчват вчерашен или просъхнал хляб. Полезен е при язвени болести на стомаха и дванадесетопръстника, при стомашно разстройство, панкреасни усложнения, диабет и някои други заболявания. Филия вчерашен хляб, полят с растително масло действа добре на отделянето на жлъчните сокове и способства за по-доброто й действие.

 В наши дни все по-голяма популярност добиват тостерите, в които за броени секунди неполезният пресен хляб се превръща в полезен, руменеещ тостер.

 

Етикети:,
  • Категории:

Остави коментар