Културата диктува снимката на профила

Още по темата

Дали сте си сложили на профила плажна снимка, където се очертават бицепсите ви (или бюста ви), анимация, фото на известен модел или сте просто вие, говори много за вас. Вече е готово първото проучване по тази тема, което доказва, че изборът на профилна снимка в социалните мрежи зависи от културата ни. Хората от различни краища на света избират различни начини да представят себе си в мрежата.

Компанията за проучвания Research Digest направи сравнение между Фейсбук потребителите от САЩ и Тайван. След наблюдение върху техните профилни снимки и предпочитанията им, данните сочат, че са налице големи различия, обусловени от културната палитра. Оказва се, че американците предпочитат по-близките кадри, фокусирани върху лицето им, докато тайванците харесват повече снимките от по-голямо разстояние, показващи обкръжаващата ги среда.

По отношение на изражението американките се снимат  с широки, блестящи усмивки, докато в Тайван хората са по-спокойни и не изразяват много емоции. Това доказва, че културата е определяща за начина, по който се снимаме и по който се представяме в публичното пространство. 

Различия в избора на профилни снимки се наблюдават при мъжете и жените. Господата използват  по-естествени снимки в социалните мрежи, за разлика от дамите. Също така силният пол рядко сменя профилното изображение, докато жените го правят доста по-често.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар