Кубинският бокс – най-добър

Още по темата

Всяка страна е специалист в отделен спорт: Бразилия по футбол, САЩ – баскетбол, а в Куба се раждат най-добрите боксьори в света. Икономиката на страната може да не е в най-добро състояние, но статистиката показва, че най-успешната страна в аматьорския бокс е Куба. Кубинските майстори са прибрали 32 златни медала от този спорт и могат да разкажат много за това изкуство, което не се отчита като спорт от някои критици.

„Кубинците харесват бокса, защото е в кръвта им, но и защото трябва да можем да се защитаваме!“ Боксът е забранен в Куба през 50-те години на миналия век. Причината, е, че този спорт може да коства проблеми на властта. Единствената пречка е, че контролът се изпуска през годините.

През 60-те години започват да идват и първите треньори от Съветския съюз и започват да тренират млади и способни момчета. В играта попада и Стивънсън, който отказва 1 милион долара, за да се изправи срещу Мохамед Али!

Не са малко и хората, които бягат от страната, за да се състезават другаде и да печелят повече, отколкото им е позволено в родната страна. Алберто Пуиг (боксов съдия) споделя в интервю на CNN, че „Нашите боксьори нямат 1 милион в банката, но имат 11 милиона кубинци, които ги подкрепят, а това е нещо, за което си заслужава да останеш!“.

В Куба боксът е основно занимание за всяко младо момче, а в училище е приет като основно физкултурно занимание.

 

Етикети:

Остави коментар