Не е трудно – SMS на кирилица

Още по темата

Вече няма оправдания да изпращате SMS-и на латиница, за да сте сигурни, че съобщението ще се чете или пък затова, че на  кирилица излиза по-скъпо. Българска национална телевизия стартира кампанията „Пиши на кирилица”, която поощрява писането с български букви в интернет и при ползване на мобилни услуги.

Пени Попов, експерт мобилни комуникации, обясни, че разлика в цената няма, само в дължината на текстовете. Съдържанието на кирилица действително е по-малко, тъй като кодирането е 16-битово, за разлика от латиницата и просто SMS е 70 символа вместо 160. Това е технологична наложителност, в цял свят се налага като стандарт.

Преди няколко години действително е съществувал такъв проблем, тъй като производителите на мобилни телефони не са използвали унифициран стандарт, който да прави кодирането от телефон на телефон да се предава правилно. Т.е. имало е вероятност SMS-ите да не пристигнат.

В момента обаче всички мобилни оператори у нас и в чужбина, разполагат с необходимата техника, която гарантира, че приетото съобщение ще бъде доставено без промени, независимо от разликата в марките и поколението телефони. Така че няма съобщение на кирилица, което да не може да се получи, дори на другия край на света. За много производители не е проблем да изпишат върху апарата и къде се намират българските букви. За умните телефони смяната на клавиатурата пък е въпрос на едно докосване. Така неудобствата при писането на SMS-и са сведени до минимум и не струват като оправдание пред уважението към получателя.

 

Етикети:

1 коментар

Остави коментар