Мамбо – свобода и сложни движения на краката

Още по темата

Спомняте ли си парчето на Лу Бега „Мамбо № 5” отпреди няколко години?! В него е описано точно какво представлява мамбото:

Скочи и приклекни, давай, върти във всички посоки.

Клати главата си в такт с музиката.

Сложи ръцете си на земята,

стъпка вляво,

после вдясно,

крачка напред и още една настрани.

Плесни веднъж с ръце,

после още два пъти,

И ако изглеждаш като това,

значи го правиш вярно.

Мамбо е латино танц с кубински произход, който се изпълнява на мамбо музика. Тя е създадена през 30-те години на ХХ век в Хавана от Качао и негови съвременници. Този вид музика става популярна по света благодарение на Перез Прадо и Бени Море.

В основата на мамбо музиката е т.нар. данзон, а сериозно влияние върху нея имат джаз музиканти, които са канени от италиано-американските гангстери, контролирали Хавана по това време, за да забавляват техните американски клиенти.

В края на 40-те години на ХХ век Перез Прадо създава танца към мамбо музиката и става първият човек, който започва да рекламира и продава музиката си като „мамбо“. След Хавана Прадо се мести в Мексико, където музиката и танцът бързо се възприемат.

Оригиналният мамбо танц се характеризира със свобода и сложни движения на краката. Оригиналната форма на танца и музиката мамбо съществуват и се практикуват в Куба и дори се преподават в танцови студия в Мексико Сити.

 

Етикети:

Остави коментар