Защо и най-умният си е малко прост

Още по темата

Не става дума за пиесата на Шекспир. Практиката показва, че колкото по-умни сте, толкова по-често правите елементарни грешки заради неправилна преценка. За да докажат тезата си, учените от университета в Торонто дали на 482 студенти въпросник, който да попълнят. Примерен въпрос е следният: Една бухалка и една топка струват долар и десет цента. Бухалката струва един долар повече от топката. Колко струва топката?

Ако бързате, ще решите, че топката струва 10 цента. Но ще сгрешите: струва пет цента. Ако сте отговорили грешно, проблемът е в мозъка ви, който е потърсил преки пътища, които са му се сторили смислени, и е пренебрегнал чистата математика. Недейте обаче да мислите, че всеки, който се е хванал на тази уловка, е пълен тъпак. Напротив – повече от 50% от студентите в Харвард и Принстън са дали грешен отговор.

И къде в крайна сметка е проблемът? Защо умните хора понякога изглеждат тъпи? За съжаление, никой не знае със сигурност. Най-добрата хипотеза засега гласи, че този феномен е свързан с начина, по който възприемаме себе си и останалите. Това проучване така и не ни дава отговор дали може да се направи нещо по въпроса. Но нас това не ни засяга особено, защото никога не сме се смятали за особено интелигентни и съответно трудно можем да изглеждаме по-тъпи, отколкото сме.

Етикети:

3 коментара

  • От кого, викаш, е пиесата, за която не става дума?

  • Браво, Рая! Сега попаднах тук и едва ли ще го прочетеш, но вместо автора на горния текст ти отговарям аз: „И най-мъдрият си е малко прост“ е пиеса на Александър Островски.

  • Да, има проблем с автора на тази пиеса….Ха ха ха .Но това са „плюсовете“ и минусите на мрежата и необятното количество информация.

Остави коментар