Фейсбук скапва колегиалните отношения

Още по темата

Висенето на някои служители във Фейсбук дразни останалите им колеги, защото това пречи на продуктивността. Проучването на американската компания Kelly Services е публикувано в онлайн изданието Business News Daily. Според него повече от половината от работниците смятат, че социалните медии влияят негативно върху продуктивността на работното място. 57% пък смятат, че смесването на личните и професионалните контакти през социалните мрежи могат да причинят проблеми.

Проучването разкрива още, че все по-голям брой работещи чувстват, че няма нищо лошо в това да запълват част от времето си през деня с Фейсбук. 14% от хората на възраст между 16 и 30 години вярват, че е приемливо да се ползва социална мрежа за лична употреба на работното място. Процентът при 30-45-годишните е 13, а при тези между 45 и 65 – 10%.

Въпреки спада в продуктивността само на 2% от работниците им е било забранено да ползват социални мрежи, докато са на работа.

Проучването сочи още, че много работещи ползват личните си профили, за да говорят за бизнеса на компанията си. Приблизително 15% от тях смятат, че няма нищо нередно в това да споделят мнения за работата си в социалните мрежи с приятели и колеги.

„Истината е, че разпространението на социалните мрежи на работното място се случва по-бързо, отколкото се създават правила, готови да го контролират”, казва Стив Армстронг, вицепрезидент и генерален мениджър на Kelly Services. „Докато много работници бързо виждат ползите, работодателите и мениджърите все още се борят с множество сложни въпроси, касаещи лични данни, наблюдение и достъп до секретна информация.”

Етикети:

Остави коментар