Здравословно опазване на продуктите в кухнята

Здравословно опазване на продуктите в кухнята

Още по темата

Дори и да смятате, че знаете всичко за опазване на продуктите в кухнята, понякога се допускат пропуски които влияят на здравословните им качества. Когато обаче консумираме продукти които нямат хранителни свойства, те не съдържат витамини и не подхранват нашето тяло, а само засищат организма ни от едно хранене до друго. За това е необходимо, да спазваме няколко простички, но важни правила. Ето някои от необмислени действия, които можем да избегнем при запазване на витамините свойства на някои продукти:

– Наложило се е да напазарувате ябълки повече от колкото ви трябват

Необходимо е да знаете, че този плод отделя газ етилен. Химичните му съставки, кара ябълките да презреят с много бързо темпо. Ако те са заедно в една купа с други плодове, те също ще загният. За това най-добре се запазват, като се измиват, подсушават, и се увиват в пергаментова хартия, всяка една ябълка поотделно. След което може да ги наредите в съд, достатъчно голям да ги побере. Ако живеете в къща на село, съхранението им става в избата, завити в слама.

– Поставяте млякото и маслото в целофанови опаковки

Така съхранени тези продукти се окисляват бързо, защото има загуба на ретинол, който се основна съставка на млякото. Но, трябва да знаем, че мастните киселини в маслото когато са окислени са канцерогенни. Затова когато купувате и запазвате мляко и масло старайте се да са в стъклени опаковки.

– Обичате да консумирате месо и морски деликатеси а’лангле

Така приготвени тези обичани и предпочитани от  нас деликатеси, са най-доброто място за развитие на различни бактерии. За да приготвяте здравословно и месо, температура на стека и свинската пържола при приготвянето им трябва да достига най-малко 80 градуса, дори и нагоре, телешкото и агнешкото – над 85, а на птичето месо – над 90 градуса. Месото от риба трябва да е най-малко леко зачервено и да не залепва по тигана.

Остави коментар