Хапче за спорт

Още по темата

Изборът на лекарства, които ще ви помогнат да отслабнете, е голям. Интересно е обаче откритието на хапче, които ще ни ви накара да спортувате. Въпросният медикамент е дело на изследователи от университета Цюрих, Швейцария. Те открили, че когато се вдига нивото на определен хормон в мозъка на мишките, това ги кара да тичат по-бързо, предаде „Дейли мейл”. Такова е действието на хормона еритропоетин (Епо) – той има благоприятен ефект, но в същото време не увеличава броя на червените кръвни клетки в организма.

Потенциалното хапче би помогнало на хора, които страдат от затлъстяване и Алцхаймер, тъй като се знае, че физическата активност при тези заболявания ще подобри тяхното състояние.

„Вероятно е Епо да има страшно положителен ефект и върху настроението на хората и може да се използва при лечение на депресивни състояния”, твърди един от авторите на изследването, Макс Грасман.

„Ако не можем да постигаме ефект от упражнения само с хапче, а не с усилени тренировки, то може би пък можем да сложим доза мотивация в него, за да накараме хората да спортуват”, каза доктор Джералд Уайсмен, автор на изследването.

Етикети:

1 коментар

Остави коментар