Двама в леглото – и ще сте по-здрави

Двама в леглото – и ще сте по-здрави

Още по темата

Дори и много да се обичате, в един момент предпочитате да не делите леглото с любимия човек. Причините са много: хъркане, потене, прибира ви завивките… Затова 25% от двойките спят не просто в различни легла, а направо в различни стаи.

Ново проучване обаче доказва, че все пак има доста плюсове в това двамата да делите чаршафите. Става дума за здравословна гледна точка. Учените дори предполагат, че споделените завивки може да са в основата на факта, че двойките с такива близки взаимоотношения живеят по-дълго и са по-здрави.

Изследователите от университета в Питсбърг твърдят, че спането до някого помага за намаляването на хормона кортизол, може би защото създава чувство за сигурност и безопасност.

Продължителните периоди с увеличено ниво на кортизол са свързани с повишаването нивата на цитокини – протеини, замесени във възпалителните процеси, които могат да ни „докарат” сърдечни болести, също депресия и автоимунни заболявания. Спането до любимия човек ни предпазва здравословно, тъй като занижава нивата на тези протеини.

Споделеният сън с половинката вдига и нивата на „любовния хормон” окситоцин, благодарение на който се чувстваме свързани с партньора си. Този хормон обикновено се освобождава от тялото по време на секс, но д-р Дейвид Хамилтон, учен, който е изследвал подробно връзката между окситоцина и здравословното състояние на хората и е написал книга по въпроса, твърди, че този вълшебен хормон може да бъде произведен и по време на гушкане и разговори в леглото.

„Ако спите заедно, ще увеличите нивата на окситоцин и ще си осигурите една здрава и щастлива връзка”, сподели още ученият.

Етикети:

Остави коментар