Спортът сваля кръвното

Още по темата

Редовното спортуване намалява вероятността от проблеми с кръвното налягане с 42%, установиха учени. Макар хората с наследствена обремененост да страдат по-често от високо налягане, редовните упражнения и добрата физическа форма значително намаляват този риск заявиха учени от университета на Южна Каролина, САЩ. Изследването е обхванало 6300 души на възраст между 20 и 28 години, намиращи се в добра физическа форма. Най-малко един от родителите при една трета от участниците е страдал от хипертония. Оказало се, че физическата активност намалява шансовете на хипертонията с 34% в сравнение с хората, които имат наследствена обремененост, но не спортуват, и с 42% независимо от наличието на хипертоник в семейството.

Що се отнася до тези, които водят заседнал живот и имат „лоши гени“, при тях рискът да развият високо кръвно налягане се увеличава със 70% в сравнение с техните по-активни съграждани.

„Връзката между физическата форма, историята на болестта в семейството и риска от развитие на хипертония не трябва да се игнорира. Тази информация е необходимо както на лекарите, така и на пациентите за успешната и ефикасна борба и профилактика на заболяването“, заяви един от авторите на изследването.

Етикети:

Остави коментар