Скелетохронологията разгадава тайните на животинския свят

Още по темата

Изследователи от Испания и Норвегия смятат, че са пред опровергаването на тезата, че динозаврите са студенокръвни, съобщава Би Би Си. Учените изследвали костите на 41 съвременни бозайници от целия свят с цел да разберат как околната среда влияе на растежа на костите при фосилите. Затова сравнили костите на динозаврите с тези на антилопи, елени и жирафи. Онова, което открили смутило дори и тях.

Предишни изследвания намерили така наречените „линии на задържане” при динозаврите, които се смятаха характерни само за студенокръвните животни, но проучването на костите на бозайниците показало, че и те притежават „линиите”.

„Тези линии на задържане са често срещани при динозаврите, но досега никой не е изследвал бозайниците за тях” – обяснява доктор Кохлер ръководител на проучването.

Някой палеонтолози са изключително заинтригувани от новината, но въпреки това заявяват, че фактите не са неоспорими. Самата доктор Кохлер също има притеснения относно откритието: „Това само доказва, че „линиите” не показва моментално топло или студенокръвно е животното”, заявява доктор Кохлер. Тя и екипът и възнамеряват да направят допълнителни проучвания и отбелязват, че този метод е сходен до дендрохронология, наука за възрастта и състоянието на дърветата.

Скелетохронологията може да се окаже пътят към разгадаването на голяма част от тайните на животинския свят.

 

Етикети:

Остави коментар