Тясната обувка вреди на крака

Още по темата

Неудобна, а и вредна се оказва тясната обувка. Проучването е на лекари от Хюстънската методистка болница, и то показва, че 40 % от дамите носят ежедневно високи токчета, а 75 % постоянно изпитват болка от неудобни и тесни обувки.

Тя не позволява кракът да се чувства комфорт, на всичкото отгоре предизвиква деформация на ходилото, като страдат всички пръсти – от палеца до малкия пръст, които се притискат и качват един върху друг, а големият пръст се изкривява. Това става постепенно и незабелязано, докато не стане видимо. Всичко това води до хронична болка, а дефектите се поправят само хирургически.

Друг проблем е, когато прекалено тясното ходило на летните чехли и сандали не могат да поемат по-едрия крак, вследствие на което част от пръстите стъпват направо на земята. Това също причинява голямо неудобство, болка и изкривяване на походката, от което страда и гръбнакът.

Ходенето на високи токчета предизвиква усилено триене на крака, което е причина за появата на мазоли. Възможно е да се появят заболявания на сухожилията и на мускулите на прасците.

 

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар