Студова терапия за регенериране на мускулите

Студова терапия за регенериране на мускулите

Още по темата

Много често при активни спортисти мускулите им са пренатоварени след тренировка и единственият начин за да се отпуснат се счита, че една вана ще подейства регенериращо и ще ги върне в отлична форма за кратко време. Това е така, но най-добре би въздействала студовата терапия. Тя е един от най-ефектните начини да се предотвратят травмите, настъпили в мускулите, особено след дълги и продължителни натоварвания.

Студова терапия

Студовата терапия е, ледена вода във ваната или басейн, за да може да се потопи цялото тяло или част от него. За новобранци в този метод, ще е истинско изпитание за вас, най-много минута- две, да можете да остискате. Но, когато свикнете с този вид лечение, периодът ще се удължи на 5-10 минути. Имайте предвид, че е противопоказно  да се стои повече от 10 мин. за първи път. Ползата от употребата на този вид терапия е, че при потапяне в студена вода мускулите се свиват и кръвният поток се насочва към по-дълбоките мускулни слоеве, близо до костите, за да ги предпази от студената температура. Терапията води също и до понижаване на метаболитната активност. Това редуцира възпалението и тъканния разпад в мускулите. Намалява се продукцията на стрес- протеини в клетката, които се захранват от повишената температура. Когато епидермиса вече не е в контакт с ледената вода, подложените тъкани се затоплят, в тях се завръща свеж поток от кръв, който подпомага пренасочването на метаболитните продукти от тъканния разпад към лимфната система, откъдето те се преработват ефективно от организма.

Малко студена вода?

От студената вода се регенерират не само мускулите, но и костите, сухожилията и нервите след спортно претоварване. Не забравяйте, че използването на метода на ледената баня е еднократно събитие, което се извършва веднага след тренировка. След приключване на процедурата препоръчително леко и внимателно се разтягат и затоплят мускулите.

Етикети:, ,

Остави коментар